Suszarki cukru

Bębnowe, poziome suszarko-schładzarki do cukru, typu DE (Dunford-Elliott) są najbardziej rozpowszechnione w praktyce przemysłu cukrowniczego. Zaprojektowany bęben zapewnia optymalne warunki skutecznego suszenia i chłodzenia kryształów cukru doprowadzanych z wirówek cukrowniczych. Suszarko-schładzarki bębnowe DE idealnie łączą mechaniczną obróbkę powierzchni kryształu z niską prędkością suszenia i chłodzenia cukru. Aby zwiększyć efekt suszenia i chłodzenia cukru rozdzielono strumienie ciepłego i zimnego powietrza przez zainstalowanie w bębnie rury centralnej. Dzięki tej konstrukcji suszarko-schładzarka osiąga się doskonały stosunek pomiędzy poborem energii a odparowaniem wody.

Zalety bębnowych suszarko-schładzarek typu DE:

  • Bęben suszarki pracuje na rolkach w układzie poziomym (bez konieczności nachylenia bębna w kierunku wysypu).
  • Przesyp cukru w kierunku zsypu zapewnia stożkowy układ żaluzji stycznych.
  • Wszystkie elementy i powierzchnie majce bezpośredni kontakt z cukrem wykonane są ze stali chromo-niklowej.
  • Dzięki zastosowaniu napędów falownikowych zapewniono prawidłowy rozruch i płynną regulację parametrów pracy bębna, oraz optymalne zużycie zainstalowanej mocy.
  • Równomierność grzania, suszenia i chłodzenia cukru.
  • Wysoka wydajność (suszenie i chłodzenie odbywa się znacznie szybciej niż w innego rodzaju instalacjach).
  • Pewność i stabilność pracy oraz niskie zużycie energii elektrycznej.

Należy również podkreślić, że suszarko-schładzarki w wykonaniu jako suszarki cukru (obydwa wloty zasilane powietrzem gorącym) mogą osiągać znacznie wyższe wydajności, pod warunkiem uzupełnia stacji suszenia o instalację odrębnej – dodatkowej – chłodziarki cukru. Ponad to oferujemy również wyposażenie stacji suszenia i chłodzenia cukru, zarówno na linii transportu cukru, jak również instalacji nawiewowo-wyciągowej instalacji.