Aparaty wyparne
Aparaty wyparne typu opadowego, nazywane także cienkowarstwowymi z opadającą warstwą, stanowią od dziesięcioleci standardowe wyposażenie stacji wyparnych w cukrowniach. Pracują one w sposób ciągły i służą do odparowywania i zagęszczania soków cukrowniczych. ŚFUP oferuje różne konfiguracje aparatów, dostosowane do indywidualnych potrzeb i warunków pracy. Doświadczenia operacyjne związane z zastosowaniem wyparek z opadającą warstwą w przemyśle cukrowniczym jednoznacznie pokazują korzyści dla zrównoważonej produkcji cukru. Najnowsze badania dotyczące współczynników przenikania ciepła „k” dla różnych wyparek, a także oceny osadzania się kamienia kotłowego na dnach sitowych i rurkach grzewczych wykonanych ze stali nierdzewnej, oraz zmniejszenie zapotrzebowania na parę wylotową i obniżenie strat sacharozy w stacjach wyparnych z wykorzystaniem tych aparatów, potwierdzają przewagę tych rozwiązań nad innymi typami aparatów.
Zalety aparatów wyparnych typu opadowego:
- praca przy niższej, użytecznej różnicy temperatur, ze względu na brak słupa hydrostatycznego soku,
- zastosowany system dystrybucji soku z rozdzielaczem rurkowym zapewnia równomierny rozkład i napływ soku do rur grzewczych,
- mniejsza pojemność sokowa, co skraca średni czas przebywania soku w wyższych temperaturach i redukuje straty oraz przyrost zabarwienia cukru,
- korzystniejsze warunki przenikania ciepła, zwłaszcza przy sokach o wyższym stężeniu,
- możliwość budowy aparatów o dużej powierzchni wymiany ciepła, co pozwala na instalację na niewielkiej powierzchni zabudowy,
- przesunięcie kolektora pary zapewnienia jednolitą dystrybucję pary na całą powierzchnię komory,
- w celu ułatwienia sposobu czyszczenia wyparki zastosowano podwyższoną kopułę rozprowadzającą sok umożliwiając oczyszczenia rozdzielacza soku i rur grzewczych strumieniem wody pod wysokim ciśnieniem.