Pozostałe urządzenia cukrownicze

W oparciu o wieloletnie doświadczenie zdobyte w kraju i za granicą wykonujemy dla przemysłu cukrowniczego zarówno pojedyncze maszyny i urządzenia, jak również kompletne obiekty, instalacje i modernizacje. Jesteśmy producentem i dostawcą min.:

  • warników periodycznych z mieszadłami cyrkulacyjnymi, zapewniającymi prawidłowe warunki eksploatacyjne i technologiczne,
  • zaparzalników, ekstraktorów, saturatorów i defekatorów wstępnych, ogrzewaczy, krystalizatorów, mieszadeł pionowych i poziomych oraz rozdzielaczy cukrzycy,
  • kułakowych płuczek buraków, łapaczy lekkich zanieczyszczeń tzw. łapaczy liści i słomy.

Warniki periodyczne (okresowe)

Warniki z wymuszoną cyrkulacją służą do gotowania cukrzyc A-C. Wprowadzenie cukrzycy zarodowej, warników z mieszadłami mechanicznymi o regulowanych obrotach, oraz automatyzacja procesu krystalizacji umożliwiły min.: gotowanie cukrzyc z syropów powyżej 80°Bx, skrócenie czasu gotowania warów, poprawę jednorodności i powtarzalności granulacji, oraz poprawę pracy wirówek i suszarni cukru. Warniki naszej produkcji zawierają szereg oryginalnych rozwiązań w tym min: wysokosprawne mieszadła mechaniczne z górnym napędem do wspomagania cyrkulacji cukrzycy, z regulacją obrotów mieszadła opierającą się na dwubiegowym silniku elektrycznym (zaczynając od biegu wyższego z mniejszą mocą, a następnie przejście na bieg niższy z wyższą mocą silnika), ukształtowanie dna w formie litery „W” ułatwia cyrkulację cukrzycy.

Zalety warników z wymuszoną cyrkulacją:

  • niska i zwarta konstrukcja,
  • można w nich użyć pary grzejnej o niższej temperaturze oraz obniżyć czas gotowania,
  • niski poziom soku i ułatwiona kontrola procesu,
  • lepsza jakość otrzymanych kryształów cukru,
  • mieszadło mechaniczne dostosowane do rury cyrkulacyjnej, kształtu dna,
  • zaprojektowane z myślą o optymalnym przepływie i recyrkulacji cukrzycy,
  • spawane rury grzejne o odstępie między rurami ≤ 10 mm zapewniają większe powierzchnie grzewcze.

ŚFUP projektuje i buduje warniki do różnych produktów krystalizacji w przemyśle cukrowniczym. Aparaty wykonywane są ze stal węglowej lub ze nierdzewnej (w całości lub w części).

Płuczka buraków

Płuczka buraków jest urządzeniem dla ostatecznego oczyszczania buraków od różnego rodzaju i stopnia zanieczyszczeń. Wyposażenie płuczki zależy od czystości buraków. Jednokomorowa płuczka buraków ze stałym poziomem wody zawiera część myjącą oraz łapy wyrzutowe.

Wewnątrz części myjącej płuczki zamontowany jest wał, do którego są przymocowane bijaki. Rozruch oraz obroty wału są sterowane falownikowo. Buraki docierają podajnikiem do części myjącej urządzenia, gdzie zostają przemieszane bijakami i oczyszczone z nieczystości, skąd potem przepychane bijakami do części wyrzutowej. Korpus części myjącej posiada dwa dna: górne perforowane oraz dolne dno. Nieczystości, piasek oraz ziemia przechodzą przez pierwsze dno perforowane wprost do łapaczy, skąd później nieczystości (piasek lub słoma) są wyprowadzane na zewnątrz. Opcjonalnie, w celu usunięcia nieczystości montowane są łapacze piasku, słomy bądź nieczystości cięższych – tzw. łapacze kamieni.